zondag 28 april 2013

...EEN GEDICHT EN EEN TEKENING VAN TOON HERMANS


                                              (Toon Hermans)


Poëzie is voor mij een manier om emoties, gevoelens en opgedane ervaringen weer te geven.  Dit kan in de vorm van een gedicht, een schilderij, een foto, een slogan of een tekening weergegeven worden.  Het is ook kernachtig dus kort en krachtig en dikwijls op rijm.  De teksten zijn daarnaast vaak muzikaal en door de manier van schrijven geven ze gemakkelijk emoties en gevoelens weer. Poëzie kan op die manier slechte en goede ervaringen gemakkelijker weergeven. Bij poëzie heb je ook “dichterlijke vrijheid” wat betekent dat de dichter dus mag afwijken van het gewone taalgebruik. Bovendien is poëzie ook vatbaar voor interpretatie, de ene lezer ziet het zo, de andere ziet het anders. Dankzij zijn poëzie kan de auteur de lezer dus ook aan het denken zetten.
 

Mijn gekozen tekst is een gedicht van Toon Hermans. Het is een korte en krachtige tekst waar sommige zinnen op rijm zijn en de inhoud nodigt uit om er even stil bij te staan en erover na te denken.  In dit geval wordt er een levenswijsheid weergegeven.  “Men moet leren luisteren naar de anderen en niet steevast je eigen “wil” willen opleggen".  Er wordt ook gebruik gemaakt van “muzikale woorden”, zoals: ontiegelijk (buitengewoon, enorm), akoestiek en bedrieglijk. Het gedicht wordt nog eens beklemtoond door een bijgevoegde tekening die aanzet tot nadenken. “Men moet leren luisteren naar elkaar”, wordt hier weergegeven door de “streepjes” die vertrekken van de mond en de gezichten die naar elkaar gericht zijn.  

Bron: gedicht van Toon Hermans uit het boek "vandaag is de dag" Elsevier Amsterdam/Brussel
Auteur: Katrien Blindeman
 

...muziek


Well you only need the light when it’s burning low
Only miss the sun when it’s starts to snow

Only know you love her when you let her go

Only know you’ve been high when you’re feeling low

Only hate the road when you’re missin’ home
Only know you love her when you let her go
And you let her go

Voor mij is poëzie, muziek. Ik vind het heel leuk om de betekenis achter een liedje te kennen. Het is bovendien nog mooier als de tekst van het lied helemaal overeenkomt met hoe je je voelt, want in muziek kan ik me helemaal laten gaan. Als ik me bijvoorbeeld droevig voel, luister ik naar een liedje dat past bij mijn situatie en dat helpt mij beter te voelen. Dat is voor mij wat poëzie is en dat vind ik vooral in muziek. 

Het liedje is van de groep Passenger. Het gaat over iets alledaags, namelijk dat je pas beseft wat je mist als je het kwijt bent. Mensen hechten te weinig waarde aan dingen die ze hebben, en eenmaal ze die kwijt zijn, beseffen ze pas hoeveel waarde het had. Ik kan mezelf ook vinden in die situatie, daarom dat ik dit stukje tekst heb gekozen.

Bron: http://www.songteksten.nl/songteksten/363065/passenger/let-her-go.htm
Auteur: Maxime Bonnaerens

...One Tree Hill

"It all just seems so fake. This idea that good things happen to good people and there's magic in the world, and that the meek and righteous will inherit it. There's too many good people who suffer for something like that to be true. There are too many prayers that go unanswered. Every day we ignore how completely broken this world is, and we tell ourselves that it's all going to be okay, "You're going to be okay." But it's not okay. And once you know that, there's no going back. There's no magic in the world, at least today there isn't."

Poëzie is één gevoel. Het is een emotie uitgedrukt in woorden, in melodieën of in beeld. Ik voel iets aan als poëzie als ik het kan linken aan iets wat ik heb meegemaakt of een specifiek gevoel dat ik herken. Soms is poëzie ook een gedachte, een simpele gedachte die je uitdrukt in kunst. Poëzie is eerst iets wat de buitenwereld niet ziet, maar dat dan werkelijk wordt, door het uit te drukken in woorden, beelden of muziek. En als anderen zich in jouw poëzie herkennen, dan wordt het kunst.

Ik heb een citaat gebruikt van de serie One Tree Hill omdat het voor mij altijd meer is geweest dan een serie, voor mij is de hele reeks eigenlijk een verhaal van poëzie. Het zit vol met citaten van bekende schrijvers, citaten van de serie zelf,... Ik herken mezelf in veel van hun teksten, ik heb deze uitgekozen omdat ik me herinner wat er met me gebeurde als ik het hoorde. Het had een grote betekenis voor me en dat is het voornaamste in kunst en poëzie.


Bron : One Tree Hill, quote by Haley James Scott.

Auteur : L.H.

zaterdag 27 april 2013

...je hele leven

Stop trying to live my life for me
I need to breath, im not your robot
Stop telling me im a part of this big machine
Im breaking free, can't you see
I can't love, I can't scream
Without somebody else operating me
You gave me eyes, so now i see
Im not your robot, im just me

Poëzie is voor mij muziek die je leven omschrijft. Ik vind het veel mooier wanneer het uitgedrukt wordt met een passende emotie. Het is een indirecte vorm om je gevoelens te uiten. 

Dit liedje is van Miley Cyrus waarin ze probeert duidelijk te maken dat je je niet mag laten doen in het leven, niemand anders kan jouw leven leiden dan alleen jijzelf, dat is ook mijn mening en daarom spreekt dit liedje mij zo aan. Voor mij is dit echt poëzie.


Auteur: Laura Beeckman

woensdag 24 april 2013

...een gedicht "Vrienden"

vrienden

Vrienden zijn er om je te steunen,
om jou te troosten en tegen ze aan te leunen.
Vrienden zijn er om jou te helpen,
die jouw pijn voor even doet verhelpen.

Vrienden zijn er om jou blij te maken,
om jouw kwaadheid weg te kraken.
Vrienden zijn er om jou lief te hebben,
en zullen alles voor jou overhebben.

Vrienden zijn er om jou niet te bedriegen,
vrienden zullen ook nooit tegen jou liegen.
Vrienden zijn er om jou tips te geven,
en zullen jou alles wat je gedaan hebt vergeven.

Ware vrienden leer je kennen met de tijd,
ook al doe je iets verkeerd,
ze willen je niet kwijt.

Bron:  http://www.1001gedichten.nl/gedichten/47/vrienden/

Voor mij is poëzie iets persoonlijks en tegelijkertijd iets openbaars. Enerzijds heeft poëzie voor iedereen een andere betekenis. Je kan er je emoties, verhalen en gevoelens in kwijt. Anderzijds deel je het met vrienden, familie en alle mensen die je dierbaar zijn. Ik vind het bovendien heel belangrijk dat er bij het schrijven van poëzie, een boodschap wordt in verwerkt.

Dit gedicht heb ik 2 jaar geleden van mijn beste vriendin toegestuurd gekregen en sindsdien hangt het ingelijst aan de muur in mijn kamer. Het gedicht "vrienden" beschrijft de vriendschap hoe ze is tussen mijn vriendin en ik. Wanneer ik het gedicht lees, voel ik telkens heel wat gevoelens boven komen. Het doet me terugdenken aan de moeilijke momenten in mijn leven waarin mijn vriendin me steunde, maar het doet me ook denken aan de leuke momenten die we samen al hebben beleefd.

Auteur: Jolien Beeckman

maandag 22 april 2013

...darksiders

WAR


deceived and betrayed
... He muses on revenge and justice
kept a pact of the council
He rides out to destroy the high

The rider of the great war
in chains and sword
in armor of souls
damned and forgotten

on ruin through the spheres
the fire of the tracks fade
chaos eater thirsts
to kill the fresh

Soul Reaper...disgrace of the high
on wings the dark
fiery shadow crushed
war bent on revenge and has no mercy

the dark of the three major
a shadow on his way
justice of horsemen
the sum of the four

war exploited and betrayed
tied up in flames and pain
bear the affliction unspeakable burden
crushing bound in heavy fire

war restless and lonely to seek
on the paths to Eden
sword in the flaming hands
Forged for revenge of the four

(gedicht van community.darksiders.com)

Poëzie is iets wat je aangrijpt, wat je interesseert, je op de kleinste details ervan laat letten.
Het moeten niet altijd kleffe gedichtjes of gewone rijmpjes zijn. Het kan gewoon een liedje zijn of een coole game.